2022-05-03 08:13:11• hírek • Bede Emőke

A városháza kész lenne átvenni a leromlott állapotú épületet

Hétvégén Szatmár megyébe érkezett Adrian Chesnoiu agrárminiszter. Vasárnap részt vett a Sâmbra Oilor rendezvényen, hétfőn pedig a Szatmár megyei elöljárókkal, községvezetőkkel és helyi gazdálkodókkal találkozott.

A hétfői nap első felében a mezőgazdasági miniszter Pataki Csabával, a Szatmár Megyei Tanács elnökével, Ioan Rus alelnökkel és Kovács Máté megyemenedzserrel, Kereskényi Gábor polgármesterrel, illetve Nagy Szabolcs és Magyar Lóránd parlamenti képviselőkkel találkozott. Ezen alkalmat kihasználva a megyei tanácselnök a tárcavezető támogatását kérte abban, hogy partnerségi kapcsolatot hozhassanak létre a megyei tanács és az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság (DSVSA) között annak érdekében, hogy végre használatba lehessen venni az elhullott állatok tetemeinek megsemmisítésére szolgáló mobil krematóriumot. A megyei tanács tájékoztatása szerint a mobil égető jelenleg a DSVSA tulajdonában van, viszont a bürokrácia útvesztői miatt a berendezés kihasználatlanul áll. Amennyiben sikerülne a megyei önkormányzatnak és az állategészségügyi igazgatóságnak partnerségre lépnie, úgy végre értelmet nyerne a jelenleg csak porosodó mobil krematórium, hiszen az állati tetemek elhamvasztása a megyei tanács feladatkörébe tartozik.


Adrian Chesnoiu ígéretet tett arra, hogy kormányzati szinten is megteszik a szükséges lépéseket ahhoz, hogy a hamvasztó mihamarabb a Szatmár Megyei Tanács használatába kerüljön.




Újítsák fel vagy adják át


Az agrárminiszter látogatását kihasználva Kereskényi Gábor is egy régóta megoldásra váró problémát prezentált a találkozón. „A Széchenyi (December 1.) utcai, egykoron a Mezőgazdasági Igazgatóságnak otthont adó műemlék épület leromlott állapotáról tájékoztattam hétfői látogatása során Adrian Chesnoiu mezőgazdasági minisztert. Arra kértem a tárcavezetőt, újítsák fel a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség által tulajdonolt, központbeli ingatlant, amennyiben pedig nincs erre lehetőségük, adják át a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalnak” – írta közösségi oldalán a polgármester.



 

E találkozót követően Adrian Chesnoiu a Szatmár megyei gazdálkodókkal és polgármesterekkel tartott megbeszélést. Az alkalmat kihasználva az állattenyésztéssel vagy növénytermeléssel foglalkozó gazdák az őket érintő legégetőbb problémákról tájékoztatták a tárcavezetőt, majd Chesnoiu is bemutatta a vidékfejlesztési politika főbb stratégiai irányait, illetve a mezőgazdaságban és feldolgozóiparban már folyamatban lévő vagy véglegesítés alatt álló támogatási programokat. A szatmári gazdálkodók számos megválaszolandó kérdést tettek fel az agrárminiszternek, az ülésen megjelent polgármesterek pedig a vidéki térségekben megkezdett infrastrukturális projektek finanszírozásának kérdését is felvetették, tekintettel a jelenlegi gazdasági helyzet okozta nehézségekre.

 

A találkozón jelen volt egyébként Gheorghe Cârciu, a határon túli román állampolgárokért felelős minisztérium államtitkára is, aki beszédében azt hangsúlyozta, hogy a külföldre szakadt román állampolgárok számára is vonzóvá kell tenni a mezőgazdaságot, hiszen ez megoldást jelenthet a romániai munkaerőpiacra való visszailleszkedésükre.




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: